2023-07-31

Ki számomra Fogatlan

Még egy év eltelt… Az idő valóban oly gyorsan repül, mint egy Éjfúria! Elég durva belegondolni, hogy jövő ilyenkor lesz kereken 10 éve, hogy megismertem a HTTYD csodálatos, lenyűgöző világát (nos, ahogy azt kellett volna anno 2010-ben…) és elmondhatom majd, hogy az életem majdnem egyharmada már arról is szólt! Ha már az első bekezdésben utaltam az Éjfúriá(k)ra, ez a poszt róluk fog szólni, (mily meglepő) konkrétabban, hogy számomra mit is jelentenek és ha egészen pontos akarok lenni, egy bizonyos Éjfúria számomra kicsoda is valójában! Hozzátenném, ha teljesen belemennék ez a poszt több száz oldal lenne (szintén) és hónapokig csak írnám és írnám, de valahol meg kell húznom a határt. (Minden másra meg ott a Discord). Ráadásul, ugyancsak figyelembe kell vennem a THNO (Túl Hosszú, Nem Olvasom) szindrómát is, szóval ez a poszt egy koncentrátum lesz, hogy összességében mit is gondolok Fogatlanról, számomra ki is ő valójában és miért jelent ő nekem végtelenül sokat!

FONTOS! Ha mobilról néznéd ezt a posztot, nagyon fontos, hogy csakis WiFi-ről nyisd meg, (hacsak nincs korlátlan mobilneted) mert tele van nagy méretű gifekkel! (Több száz megányi!) Szóltam időben!
 
Ha tényleg érdekel és szeretnéd megtudni, kattints a „tovább a bejegyzésre”!
 
Hát, hol is kezdjem… huh. Valahol mindig ez a legnehezebb rész. Kezdjük először is csak nagyvonalakba, érintve a különböző szempontokat és később jobban belemegyek és kifejtem őket.

Először is, aki még nem olvasta a többi posztomat, lesznek olyan dolgok amiket furcsállhat és ugyancsak lesznek témák amiket nem fogok említeni vagy megmagyarázni, mivel már anno kifejtettem. Pontosabban ezekre a posztokra gondolok [link] [link] (külön fülön nyílnak meg). Érdemes előtte ezeket is elolvasni, hogy teljesebb legyen a kép!

No de vágjunk is bele!

Szóval… Miért is vagyok annyira oda Fogatlanért és miért tartom őt a valaha létezett legtökéletesebb és legcsodálatosabb karakternek? 2 fő ok miatt. A külseje miatt és a személyisége (belbecs) miatt! Ez két tulajdonság hozzátenném két nagyon különböző fogalom, de az hogy ezt a két dolgot mégis minden szempontból tökélyre vitte, teljesen lecsapta nálam a biztosítékot! Nem csak, hogy iszonyúan bejön ahogy kinéz, de az a személyiség és lélek, ami lakozik abban a csodálatos testben, egy olyan mixet alkot, amit soha senki nem fog überelni (nos nálam legalábbis) az tuti! De akkor ki is fejteném konkrétabban miért is gondolom így.


Külcsín

Amikor először megláttam Fogatlant, nyilvánvalóan a külsőjével szembesültem először. Itt most belemehetnék, hogy amikor 2010-ben először megláttam őt a moziban, miért nem ragadott meg rögtön, (ezt de rossz volt leírni, de ez az igazság…) de összességében ez az ÉN hibám volt és egyéb külső tényezők is közrejátszottak. De 9 évvel ezelőtt, amikor lehetőségem nyílt valójában megismerni és később elemezgetni őt, akkor döbbentem csak rá, hogy mennyire zseniális és kreatív ahogy kinéz!

Igen… Lehet, hogy elsőre nem tűnik fel (ahogy nekem se) de a teste valami elképesztően jó dizájnt kapott! Letisztult, nincsen rajta semmi, aminek ne lenne célja vagy haszna, ráadásul rendkívül hatékony, elegáns, ötletes és frappáns! De akkor is lássuk is pontról pontra, hogy értsétek mire is gondolok. Lehet ti is csak most fogtok rádöbbenni pár részletre, hogy mennyire jól ki lett találva.

Kültakaró

Fogatlan ugyebár egy hüllő. Pontosabban egy sárkány. És mi jellemző a hüllők kültakarójára? Nos ugyebár, hogy pikkelyesek. Na igen ám, de itt nem áll meg a dolog! Ennél ez sokkal sokkal komplexebb. Először kezdjük a bőrével, hogy mennyi remek tulajdonsága is van!

Nos a legfeltűnőbb, hogy fekete. Ez nyilvánvalóan az Éjfúriák életmódja miatt alakult így, mivel (többnyire) éjszaka aktívak. Ők nappal alszanak/pihennek és éjjel vadásznak. Este szinte eggyé válnak az éj sötét leplével. Remekül tudnak lopakodni vagy esetleg elbújni, ha szükséges. A fekete színük továbbá egy másik előnyt is ad mégpedig, hogy jobban eltudják nyelni a nap energiáját és jobban tudják hasznosítani azt, mivel hidegvérűek. Továbbá a fekete szín félelmet is szimbolizál, így még félelmetesebbnek és elrettentőbbnek látszódnak, ha harcra kerülne a sor. Tessék. Már három előny és remek tulajdonság és csak a fekete színük miatt, de várj van több!

A pikkelyei hasonlóképp sok remek tulajdonsággal rendelkeznek! Kis, sima fekete pikkelyek borítják az egész testét, de vannak nagyobb keményebbek is olyan részein, ahova kell is az extra védelem. Főleg az arcán és a végtagjain figyelhetőek meg. Tűzállóak, strapabíróak, kiálló hegyes részek nélkül, ezáltal aerodinamikusak is. Nincsenek hasi páncéljai, mivel azok akadályoznák a flexibilitását, de ez valahol az egyik gyenge pontja is, így mindig ügyelnie kell, hogy a hasa soha ne legyen védtelen!

A bőrén, halvány minták is vannak. Ezek célja szerintem egyfajta terepminta lehet, hogy jobban beletudjon olvadni a környezetébe.
 

Valamint, a 3. filmből kiderül, hogy alfa módban a pikkelyei, (ha rövid ideig is) de képesek teljesen láthatatlanná tenni! 

Szóval ahogy látható, csak a bőrének rengeteg hasznos képessége van, ami megvédi őt különféle helyzetekben. Azonban regeneráló képessége lassú, ezt főleg onnan lehet észrevenni, hogy a sérülések és horzsolások, amit a bola okozott még 4 évvel később is láthatóak maradtak és még bizony 10 évvel később is kivehető a nyomuk…

Van még pár nagyon érdekes multifunkciós testrésze, amikre kitérnék.

Szemek

Na igen... Az egyik legmeghatározóbb, ha nem A legmeghatározóbb(!) testrésze! Ilyen téren se szégyenkezhet az biztos! Őszintén szólva, mindenféle elfogultság nélkül, de neki vannak a leggyönyörűbb szemei amiket valaha láttam! Szóval igen... Nem csak szó szerint szemet gyönyörködtetőek, de képességek téren, is büszkélkedhet velük. Először is, a szemei a fejéhez képest elég nagyok. Azonban ugyancsak nem véletlenül! Mivel éjjel aktívak a szemük adaptálódott ehhez és az evolúció egy elég méretes retinával is megáldotta. A pupillája is elég érdekes, ugyanis a téglalap alak engedi be a legtöbb fényt. Szóval igen. Mindenre gondoltak... Ha csak tényleg nincsen vaksötét, még így is nagyságrendekkel tisztábban és jobban láthat dolgokat mint bármely ember vagy sárkány. Ráadásul több szint is tud érzékelni, ugyanis a hüllők képesek az UV tartományt is észlelni. Egészen biztos vagyok benne, hogy Fogatlan is. Szóval még egy pont oda. Persze nem elhanyagolható tényező az se, hogy remekül fejezi ki az érzelmeit velük! Szóval úgymond tud velük kommunikálni is. Azért nem mondom, nagyon kíváncsi lennék vajon ő hogyan látja a világot. Az is biztos, ha valahogy megtapasztalnám, nem szívesen cserélném vissza a régi látásomra... Ebből látszik, hogy elképesztően sokoldalúak a jellemzői és nem csak egyetlen egy adott célt szolgálnak. Zseniális! De akkor íme még egy testrésze ami szintén elképesztően kreatív, ügyes, és innovatív! Ez a testrésze pedig nem más mint a:

Fülek

Nos igen… Nekem is csak később tűnt fel mennyire is zseniális ötlet volt füleket adni neki! Furcsa húzásnak tűnik, mert nem nagyon látni sárkányokon rendes értelembe vett füleket. Sárkányoknak általában szarvak szoktak lenni a fejükön, de ő itt ezt a két dolgot is remekül ötvözte. Számomra Fogatlan fülei egyben a szarvai is. Csakhogy ebben is rendkívül innovatív, mert így rengeteg sok hasznos képességre tesz szert!


Először is. Az én teóriám szerint a nagy fülein látható kis gumószerűségek maguk a kis szervek, amikkel hall! (Vehető ez úgyis annak mintha mindegyikük egy külön mikrofon lenne!) Mivel nagy fülenként 16 darab ilyen szerv található és fél méter különbség van a legalsó és a legfelső között, a hallása valami elképesztő lehet! Bárhol bujkáljon a prédája, elég egy apró nesz és vége…

Szóval a térhallására nem lehet panasz és ugye kell is mivel éjjeli ragadozó így nem árt, ha minél pontosabban tud tájékozódni a sötétben. Ezért is ilyen fejlett a hallása és a látása! A 6 kisebbel is hall, de ezeken ugye nincsenek kis gumók (kivéve az oldalsókat a 2. filmtől). Mivel szépen körülölelik a fejét így minden irányba tud hallgatózni velük. Ráadásul tudja mozgatni is őket és ha kell, a kellő irányba fókuszálni. Mellesleg amúgy kiválóan kiegészítik a testbeszédét, mivel nagyon jól átjön a fülei állásán, hogyan érzi magát belül. Ezáltal sokkal többféle módon és pontosabban tudja kifejezni az érzéseit/érzelmeit. Alakjuk miatt nagyon aerodinamikusak és ez által nem zavarnak sok vize… akarom mondani szelet. Ha tényleg VAK sötét van, mint mindenre erre is van egy képessége, mégpedig az echolokálás. Az elv hasonló mint a denevéreknél, de ő egy plazma hullámot használ „pingelésre”. Majd a visszatérő hullámot felfogja a nagy füleivel (és mivel a hallószervei több különböző szinteken vannak, így még pontosabb 3D-s képet tud kapni a környezetéről) és a fejében összeáll egyfajta térképként. Szóval elképesztő, hogy mennyi mindenre képes és főleg úgy, hogy abszolút nincs rajta semmi aminek ne venné hasznát.

Háttaraj

Még egy testrészére gyorsan kitérnék (legalábbis megpróbálok gyorsan...) ami szintén, több funkcióval is rendelkezik. Ez a testrésze, pontosabban testrészei a háttarajai. Először is. Elsődleges célja ugye az lenne, hogy védjék a gerincét a felülről jövő támadásoktól. Igen ám, de repüléskor nagyon hatékony stabilizátorként is funkcionál. A 2. filmben ugyebár kiderült, hogy szét tudja választani őket és Valka szerint így jobban tudja majd bevenni az éles kanyarokat. Vagyis, valamilyen turbulenciát okoz a szétnyitott állásuk, amitől megváltozik Fogatlan aerodinamikája és így nagyobb szögben tud fordulni(?). További hasznuk, hogy radiátorként is funkcionálnak. Ha túlhevülne a teste (támadástól, környezeti hatástól stb.) akkor így gyorsabban tudja leadni rajtuk a felesleges hőt. Végül, de nem utolsó sorban, elképesztően vagányul és királyul néznek ki! :D (Ja, meg kapaszkodóknak se utolsók... :P)

Belemehetnék még jobban a testfelépítésének elemzésbe, de szerintem itt most meghúzom a határt, mert ha rákezdek, 15-20 oldalt simán tudnék még írni, de az már olyan szinten kocka lenne, hogy egyeseknél átmenne cringebe, de a lényeg, hogy egyszerűen ZSENIÁLIS az egész anatómiája és ötletessége! Na de! Nem minden a külcsín! Nagyon sokaknak szerintem fel se tűnik, hogy van egy másik nagyon fontos aspektus és az a személyiség! Test és lélek. Van egy mondás: A külső megfog, a belső megtart!
 

Belbecs

Valahogy nem értem, hogy miért van az, hogy egyes emberek képesek úgy együtt élni, (akár évekig) hogy lehet külsőleg megfelelek egymás ízlésének, de valahogy belül teljesen más az ami iránt érdeklődnek vagy éreznek szenvedélyt. Emiatt lehet, hogy külsőleg egy 7/10-ben elégedettek egymással, de belül az bizony egy jó indulattal is csak egy 2/10 vagyis ez nem nagyon lesz valószínűleg egy hosszan tartó kapcsolat, de mindegy is… A külső a lényeg ugyebár… pfft.

No de vissza Fogatlanhoz! Nos igen… Ez a fenti állítás rá is igaz volt anno és bizony be kell, hogy valljam, amikor először megismertem őt, még nem láttam a mélységeit, de valahol már akkor éreztem, hogy különleges lesz számomra valamiért. No hát igen... Ha tudtam volna már akkor, de nem kellett sok idő, hogy rájöjjek, hogy tényleg megtaláltam azt a személyt, akit mindig is kerestem! Ehhez persze először is kellett a külsője, ami felhívta rá nem kicsit a figyelmem, DE!!! Ha nem lett volna az az elképesztő, mély, egyedi, érdekes személyisége, bizony egy level 2-ig nem jutott volna tovább! (Ne haragudj Pajti, ki kellett mondanom…) Ha ilyen téren csak egy átlagos antagonista személyiséget kapott volna (ha úgy nézzük, amúgy már külsőleg is simán elmenne egy sárkányos film főgonoszának!) a szokásos, sekélyes gondolkodásmóddal, megalomániával, bla bla bla… akkor bizony nem nyűgözött volna le ilyen téren és az biztos, hogy ugyanúgy lett volna pár kedvenc jelenetem róla, de mélyebbre nem nagyon tudott volna menni, pont a személyisége miatt! De szerencsére nem így lett és azt kell, hogy mondjam, hogy főleg e téren vett le engem teljesen a lábamról! Másnap, miután először láttam az első filmet, visszanéztem pár jelenetet és akkor vettem csak igazán észre azt a részletességet amivel a film rendelkezik! MINDEN ki van benne szépen dolgozva! És igen, akkoriban is már sokszor vizsgálgattam Fogatlant külső-belső téren egyaránt, de még bizonyítania kellett. Utána nem sokkal jött a sorozat és ott is megmutatta milyen is ő valójában! Miután eleget bizonyított és kialakult egy összképem róla, minden kétségem megszűnt iránta és pár hónap múlva át is lépte a bűvös 3. szintet! De igen... Mind a két dologból, a külsőből ÉS a belsőből is meg kell, hogy legyen a 10 pont! Csakis ekkor történik meg a csoda!

No de miért is vagyok annyira oda a személyiségéért?

Na igen… ebbe most belemehetnék… Hogy lehetne ezt kifejteni pár oldalban… Yikes! Gondolom mondanom se kell, hogy ez egy NAGYON lezanzásított iromány lesz, mert tényleg ezen a ponton tudnám nehezen visszafogni magam!

Először is a komplexitása!

Megint kezdeném nagy vonalakban először.

Szóval, neki van két külön természete. Az egyik, amikor valóban egy rendkívül veszélyes, tekintélyt parancsoló félelmetes fenevad, a másik meg amikor a világ legimádnivalóbb drágasága! ^.^ Főleg amikor ezt a két szélsőséges természetét szinte másodpercenként váltogatja. Mint itt:


Egy másik aspektus, az intelligenciája. Már a legelső jeleneteknél is látszik a viselkedésén, hogy ő nem a szokásos „vérszomjas bestia, aki csak vörösben látja úszni a világot” fajta személyiséggel lett megáldva, hanem egy olyannal ami mélyebb… több… és igen, azt is merem állítani, hogy Fogatlan nem egyszerűen csak egy szimpla vadállat, hanem saját tudattal rendelkezik! Ha nem is múlja felül mentális téren bizonyos téren az embereket, viszont rengeteg másban messze fejlettebb érzékszervekkel és képességekkel rendelkezik. Ereje emberfeletti, tud szélsebesen repülni, kiválóan lát a sötétben, tud plazma bombát lőni, echolokálni és még sokáig sorolhatnám… Szóval… A sárkányokra én már nagyon régen úgy tekintek mint a hüllő evolúció csúcsa. Olyan, mint az emlősöknél az ember. Az ember sem „állat” (még akkor is ha az, csak túlfejlett) így a sárkányoknál se szeretem amikor állatként tekintenek rájuk. Ők is már túl vannak az ösztönlény kategóriánál. Mindegyiknek ráadásul külön személyisége van. Innen már igazából rendes személyként is lehet rájuk tekinteni.

Neki is vannak stílusjegyei, (tudom mi az amit szeret és mi az amit utál stb.) Egyik régi vágyam az volt, hogy bárcsak lenne egyszer egy hüllő karakter, aki felülmúlja az állatias mivoltját és egyenlő szinten van mint bárki más… Csak 14 évet kellett várjak, hogy megtaláljam végül és igen… Fogatlanra is mindez igaz! Végre egy hüllő karakter, aki rendes tudattal rendelkezik, de valahol megmarad a régi állatias mivolta. Ez egy nagyon érdekes és különleges mixet alkot, olyat amit addig még nem nagyon láttam, max csak fantáziáltam anno.

Fogatlan viselkedésén elég jól észrevehető. Óvatos, kíváncsi, körültekintő és még néha utánoz is másokat. Messze több kognitív funkcióval rendelkezik, mint egy mezei állat… Szóval erről ennyit. Fogatlanra úgy tekintek, mint bármely személyre és amikor beszélek róla, úgy is kezelem őt és nem úgy mint egy tárgyat (ha érthető). Óh igen… akkor itt van még egy dolog, ami amúgy NAGYON zavar!

Ez most megint lehet eléggé kocka lesz, de jobb helye amúgy sem hiszem, hogy lenne mostanában vagy lehetőség, hogy végre kiadjam magamból… Nos lehet, hogy később megbánom, de íme az egyik pet-peevem. Szóval… Amikor ránézek Fogatlanra, én egy csodálatos, rendkívül jóképű, gyönyörűséges sárkányt látok. Ismétlem… SÁRKÁNYT! Még a film címében is benne van és utal is rá, mint maga a címben szereplő SÁRKÁNY! Egyeseknek még ez sem elég indok és… *sóhaj*… jah… azok csak egy túlértékelt macskát látnak benne… Ugh...

Macskát… Aha… Amúgy értem a hasonlóságot. Ismerem Fogatlan háttértörténetét. Tudom, hogy eredetileg inkább farkasszerűnek tervezték, de az egyik dolgozónak a háttérképe akkor egy fekete párduc volt. Ez adta az ihletet, hogy legyen a testalkata meg a személyisége kiindulásképp olyasmi, mint egy nagymacskáé. NA DE!!! Itt van pontosan az amiért is annyira érdekesnek találom a személyiségét, mivel annyira mesterien megmarad egy igazi vérbeli sárkánynak, de itt-ott tényleg tesz utalásokat, mintha olyan lenne mint egy nagy cica. De ezt is nagyon visszafogottan és tényleg amikor helye is van. Szóval igen Fogatlan egy SÁRKÁNY itt-ott macska jellemzőkkel és NEM EGY MACSKA pikkelyes bőrrel és szárnyakkal!!! Grrrr.... Én még nem láttam macskát amelyik pikkelyes, tud repülni(!), plazma bombát lőni, megérti a beszédet és még sorolhatnám… ha valaki mégis, szóljon, mert érdekelne!

Szóval ez a szofisztikáltsága és komplexitása egyszerűen kikészít…

No és akkor jöjjön egy másik nagyon fontos dolog vele kapcsolatban. Bevallom őszintén, nekem az első filmes változata jön be a legjobban. Mind külsőleg és belsőleg!  Egyszerűen maga a tökély és egy pixelt nem változtatnék rajta! Imádom őt az utolsó pikkelyig! Ugyanezt elmondhatom a Gift of the Night Fury kisfilmben lévő önmagáról! Ott ugyanúgy hozza a formáját, ahogy az első filmben! ^.^ A kisfilm még az első film alapjaira épült és nekem, ha Fogatlanról van szó, ez két mestermű nálam a referencia! Itt minden téren 10/10!

A sorozatban persze egy visszafogottabb részletességű külsőt kapott, de az arányai szerencsére megmaradtak és megtartotta a jóképűségét is! Összességében abszolút nem néz ki rosszul, de nyilván azért van különbség az első filmhez képest. A RTTE-ben kapott némi extra kidolgozást és őszintén szólva elég jól sikerült! Igazából a sorozatból mindkét formáját egyformán szeretem.

A második filmtől viszont valami megváltozott. Az ottani karakterébe némileg belenyúltak (ha csak nem kezdték a nulláról az Apollo szoftverjük miatt…) Némileg változtattak az arányain itt-ott és főleg az arcán. De összességében nagyon tetszik a második filmes külseje is! Azt is mondanám, hogy az első filmhez képest 8/10 (nem azt mondom ezzel, hogy „nem szebb”! Ugyanúgy gyönyörűnek találom őt, de ez inkább arról szól, hogy mennyire van elcsúszva dizájnba az első filmes (referencia) énjétől!) A személyisége viszont… hát ott történt nem kevés változás. Igazából 2 fajta magyarázatom van. Vegyük először a valószínűleg kánon magyarázatot. A második film eseményei 4 évvel az első film után játszódnak. Ennyi idő alatt rengeteget tanult Hablaty és Fogatlan egymástól. Mivel az első részben már egyértelműen látszott, hogy Fogatlan szeret utánozni dolgokat ezért nem csoda, hogy a 4 év alatt felvett egy csomó emberi tulajdonságot a Vikingektől. Az állatias énje visszább szorult, a tudatos énje viszont előtérbe került.

És van a rendes (valahol unalmas) technikai magyarázat ami ugye az, hogy rendező váltás történt. Az első filmet Chris Sanders és Dean DeBlois írta közösen. De Fogatlan karakterét és személyiségét, főleg Chris formálta meg. Mivel Fogatlan alapja egy fekete párduc és Chris pedig a macskákat preferálta, ezért vannak Fogatlannak néhol „macskás” dolgai. A második filmet viszont csak Dean rendezte, aki viszont kutya kedvelő… és igen, főleg emiatt vannak a változások a személyiségben, ugyanis aki szemfüles rajongó/megszállott (és esetleg nem tudott volna erről) az biztos észrevette, hogy a második filmben inkább „kutyás” dolgai lettek… Ha engem kérdeztek, szerintem Fogatlannak összességében (ha már választani kéne) akkor sokkal jobban áll a „macskás” attitűd. Sokkal közelebb áll külsőleg is. Na de elég a magyarázatokból. Nagyon sok jelenet van a második filmből, ami nagyon közel áll a szívemhez és igen Fogatlanról is. Habár nem olyan számos mint az első filmben, de vannak azért szép számmal! (Főleg az alfa módja, az valami elképesztően király!!!)

Viszont! A második filmben lett egy dolog amire nem igazán számítottam. Mégpedig, hogy lesznek jelenetek, amiben nem igazán fog tetszeni a viselkedése. Igen, kimondtam. Tényleg semmi kivetni valóm nincs az első filmes alakításáért! Nincs egy olyan jelenet, ahol ne lennék rá büszke! A második filmbe viszont van pár jelenete, amire már nem igazán vagyok az… (ez nem a te hibád Pajti!) Ha kielemeztem a harmadik filmet is, a végén reprezentálni fogom gif-ekkel. Szóval igen. Megjelent pár olyan dolog, ami nekem olyan "karakteren kívüli" érzést adott néha. (Amikor láttam a 2. filmet, Fogatlanról már elég stabil koncepcióim voltak az első film és a 2 évadnyi sorozatnak köszönhetően).

A harmadik filmben viszont sokkal rosszabb a helyzet… Ott megjelent egy olyan dolog, amit viszont SOHA nem hittem volna, hogy… hogy… ezt de nehéz leírni… *sóhaj*… khmm… szóval… hogy… nos, hát néhány jelenetén… cringelni fogok... Huh… Igen… Sajnos megtörtént az ami a legrosszabb. Továbbra sem Fogatlannak rovom fel hibának, hanem... inkább a technikai magyarázatot okolom ezért, ami itt ki is bővül a profitorientáltsággal, de mindegy, nem megyek bele… Azt kell, hogy mondjam a 3. filmes énjével nagyon ritkán tudok úgy igazán azonosulni. Nagyon más lett a személyisége és sajnos átléptettek vele olyan határokat, ami nagyon nem méltó hozzá… A „kutyás” impressziók maradtak, de most belekerült a románc is, úgyhogy… igen. Totál 180 fok! Őszintén szólva, nagyon kevés jelenetet találtam, ahol tényleg az igazi első filmes Fogatlant láttam és ismertem fel. De akkor ahogy ígértem, ne csak az írott szavak „beszéljenek”, hanem a gifek is! (Várj amíg betöltenek!)

Számomra ő Fogatlan:

Micsoda bemutatkozás! Ez igen! Ahogy elegánsan, mégis tekintélyt
parancsolóan és méltóságteljesen leoson a szikláról és
Hablaty elé áll, végig le se véve a szemét róla!

Amúgy a filmben itt a kettős személyiségének az első igazi megnyilvánulása!
Odavagyok ezért a jelenetért! Már itt érződik, hogy ez az Éjfúria
bizony nem egy hétköznapi sárkány!

Ez az egyik legikonikusabb és leginkább ismert jelenet róla. Itt csak úgy ömlik
Fogatlan lénye! Itt látszik meg először az intelligenciája is!
És igen... ezek kellenének, hogy legyenek az első benyomást formáló jelenetek
és nem azok amik majd a bruh szekciókban lesznek...
Amúgy amikor először megláttam Fogatlant (2010.01.01-én) a
 moziban, a trailerből határozottan emlékszem erre a jelenetre! (A nagyjából 2-ből).

Na ez! Az a szenvedély és tűz a szemeiben! Ilyen egy igazi vérbeli sárkány!
Erőteljes, epikus és ambiciózus!


Amikor harcra kerül a sor, Fogatlan ugyanúgy remekel! A harci és repülési
stílusáért teljesen odavagyok és habár féltem őt, de ugyanakkor imádom nézni
ahogy harcol és persze mindig neki drukkolok! :) Ezen a gifen gyönyörűen lehet
látni ahogy taktikázik és időzít!

A másik óriási nagy erénye az a szenvedélyessége!
Minden helyzetből szereti kihozni a maximumot és a tőle telhetőt! 
 
Még ha itt még nem is ismerték egymást, (és szintén nem sikerült túl jól az első benyomás)
Fogatlan mégis megvédi Hablatyot a testével. Ez igen! Ő egy igazi hős!

Itt egy másik remek példa az önfeláldozására!
ILYEN EGY IGAZI BARÁT!!!!
Jó páran tanulhatnának tőle!!!
És már megint könnyes a szemem...

Szívesen beraknék még vagy 10 gifet, az még jobban pontosítaná, de már így is 1 gigánál járok lassan... Majd egyszer ha lesz rá igény. ;) De ez a pár darab is egy elég jó alapot ad remélhetőleg.
Ha Fogatlanon merengek, általában ezek a jelenetek vagy hasonlóak játszódnak le a fejemben, meg amikor úgy általában rá gondolok. Ahol kívül-belül 10/10. Ő az akiért egy életre elköteleztem magam és aki a legnagyobb benyomást tette az életemben! Khm… De mielőtt megint elragadtatnám magam, nézzük az érme másik oldalát. Ezeken viszont annál kevésbé szoktam merengeni, sőt általában úgy próbálom „meg nem történté” tenni, hogy azokra kifejezetten nem szeretek gondolni…

Szóval mint mondtam, a felső adagból tessék kiindulni, mert azokon bizony a 100%-os igazi nyers Fogatlan látható!

Ezeken viszont mindent csinál ami NEM Ő! (bruh):

Nem hiszem, hogy valaha Fogatlan nagy érdeklődést mutatott
volna Bélhangos műlába iránt, de valahogy pont most, nagyon érdekes lett
számára... őőő... nem. Tipikus öntudatlan kutyás viselkedés... pfft.
Fogatlan messze több ennél! Messze több!
Amúgy a 2. filmből csak ezzel az egy jelenettel nem vagyok kibékülve!

A 3. filmbe még rosszabb a helyzet... Még több hasonló megnyilvánulás (elég egy ebből)
Itt is csak egy nyáladzó öntudatlan "kutyát" látok, nem egy sárkányt... -.-
Nagyon nem illik a személyiségéhez és igazából csak elvesz a mélységeiből!
De jöjjön a legrosszabb...


Íme a jelenet amelyik a legnagyobb rombolást végezte Fogatlan méltóságán... :(
Ez persze terjedt mint a rák és mém is lett belőle! Abból a jelenetből ahol
a leggyengébb alakítását hozza! Őszintén szólva, én nem is tudom ki az ott,
mert, hogy Fogatlan nem, az biztos!!! Grrr!!! Ez MINDEN ami NEM Ő!
Totál 180 fok, szégyelld magad DreamWorks!!! >(
Így döntsd romba egy sárkány méltóságát 5 másodperc alatt!
És nem... nem vicces... főleg nem ilyen áron!

Na ez… Lehet, hogy egy laikusnak nem tűnik fel elsőre, de remélem most már kicsit jobban érthető a probléma. A legőszintébben szólva… Ha a harmadik filmes önmagával találkoztam volna először (valamilyen módon) és meg is nézem moziban a 3. filmet, (tegyük fel anélkül, hogy láttam volna az első kettőt) bizony nem nyűgözött volna le közel se, mint az első részes énje elsőre. És bizony azt kell, hogy mondjam, hogy ha csak a 3. filmes Fogatlanból indulok ki önmagában… nem lett volna elég egy lvl 3-hoz… *sóhaj*.. huh ez de szörnyű volt leírni… de itt volt az ideje amúgy is… Egy erős lvl 2-ig eljutott volna az biztos, de pont a személyisége az, amivel már közel se tudok annyira azonosulni!!! Ez gyönyörűen összefoglalja, de valahol nagyon fájó is leírni. Külsőleg ugyanúgy 10/10-nek tartanám, mert ő számomra ilyen téren ugyanúgy különleges és tökéletes, de a személyiségére már csak egy 4 és felet, jóindulattal 5-öst kapna… És ugye mint említettem, a lvl 3-hoz kívül is 10-nek és belül is 10-nek kell lennie, különben nem történik meg a csoda…

A marketing miatt amit az Universal nyomatott amikor kijött a 3. film, nagyon sokan a 3. filmes (bohókás) Fogatlannal találkoztak először és emiatt nem is alakult ki bennük az ámulat és tisztelet iránta. Maximum visszaszerez sokat, ha megnézik az első és második filmet utána, de az első benyomásnak akkor is annyi… *sóhaj*. Lehet nálam is bekavart volna ez és pont azért, mert voltak olyan dolgok amiket tényleg nagyon cikinek tartottam. Lőttek volna valszeg nálam is annak, hogy valaha komolyan fogom venni őt… Na igen… Ezzel van nagyon sok bajom mostanság! (Elnézést kérek azoktól a rajongóktól, akiknek a 3. film a kedvencük! Értem az ő álláspontjukat is! Tényleg ÉRTEM, de attól függetlenül nem tudok vele annyira rezonálni...)

Na de elég a rantelésből…

Attól függetlenül, voltak változások a 3. filmből amik kifejezetten tetszettek! Például, Fogatlannak megjelent egy új személyiségtípusa! Pontosabban egy harmadik (az állatias és a kedves mellett).
Nem nagyon találok tökéletesen passzoló szót, de talán amivel a legjobban le tudnám írni az az, amikor valóban úgy viselkedik mint egy ember! Itt már nem csak utánzásról van szó, hanem rendes tudatos gondolkodásról! Itt van néhány gif:


Például amikor helyreigazítja a Bíbor Vérontót és kitekint Hablatyra azzal a
"látod, működött" nézésével! Egyszerűen imádnivaló!

Már az első filmtől nagyon bejött, hogy két lábon is tud járni! De itt még tovább megy,
ugyanis rendesen látni az arcán, ahogy megpróbál valami más stratégiát kitalálni!

Amikor először láttam ezt a jelenetet a moziban, leesett az állam és
elképesztően büszke voltam rá!
Na igen, szerintem ez az a pont amikor valóban látható,
hogy meghaladta a korlátait és ő sokkal több mint egy ösztönlény!
Kíváncsi vagyok melyik állat lenne képes valami hasonlóra!

Szóval ezekkel a jelenetekkel az ég világon semmi bajom sincs! Sőt! Annyival többé, komplexebbé teszik őt és őszintén szólva ez az "emberi" személyiség nagyon jól is illik hozzá! (Ezerszer jobban mint az "öntudatlan kutyás"... brrr.) Ő valóban egy értelmes gondolkodó élőlény és vannak érzései/érzelmei nem csak ösztönei!!!

Mivel nálam Fogatlan első filmes énje a referencia, a szemembe sosem lesz kevesebb a 3. film miatt, mert amit az elsőben leművelt, egy életre lenyűgözött! Egyszóval aránylag hamar elérte nálam a legmélyebb tiszteletemet iránta és őt sosem kezeltem úgy, mint az előtte lévő karaktereket. Ő nagyon más volt már akkor is mint a többi! Viszont, rengeteget kellett bizonyítania, mert nekem akkora már egy 15 éves belső kultúrám volt ilyen téren és azt hittem már láttam mindent… mekkorát tévedtem!!!
Majd jött, be plazma bombázta magát a szívembe és acetilén tüzével, örökre beleégette a nevét a legmélyére!!!  Nos hát igen… asszem… jobb, ha itt húzom meg a határt, mielőtt tényleg elragad a hév…
A lényeg, hogy MESSZE túlszárnyalta az elvárásaimat! Annyira, hogy az első igazi találkozásunk után 8-9 hónapra rá át is lépett a lvl 2-re, majd 2017-ben a lvl 3-asra! Nagyon-nagyon dióhéjban ennyi, de persze az igazán jó rész a teljes sztori! Ezerszer és ezerszer bizonyított és megmutatta ki is ő valójában! Én meg nem bírtam ámulni! Hozzá hasonlóval se találkoztam az akkori 15 év alatt és azóta se láttam egy karaktert, aki még csak a nyomába se érne! (És soha nem is lesz!)

Abba a csodálatos és nemes testben egy ugyancsak csodálatos és nemes lélek lakozik! Nagyon magasra rakta nálam a mércét és lehet, hogy ez most furán fog hangzani, de a példaképemnek is tartom őt és próbálok felnőni hozzá! Még ha piszok nehéz is! Eddig is rengeteget köszönhetek neki (ha valami, már csak a projecteim miatt is(!)) és a közös élményeket/emlékeket, amiket semmi se pótolhat! Hát igen… Az a baj, hogy egy idő után elfogynak a szavak… És ilyenkor talán a képek ismét jobban beszélnek.

Még nagyon régen találtam egy fanartot valahol. Egy fanartot, ami nagyon jól summázza a kapcsolatomat Fogatlannal! Ha valamivel, az itt leírtakkal 100%-ban tudok azonosulni! Tökéletesen leírja én is hogyan gondolok rá és kinek tartom őt! Én is valami nagyon hasonlót írnék neki az tuti! 

Bátorkodtam lefordítani magyarra, aki nem tudna angolul.

Az eredeti képért kattints [ide].
Az eredeti kép készítője: Rhodestwins

Szerintem egyelőre ez jó most végszónak, de nyilván még van rengeteg kimondatlan szó. Majd talán egyszer lesz egy part 2, mert az az igazság, hogy tényleg regényeket tudnék írni róla!

Zárásul annyit mondanék még, hogy Fogatlan tényleg megváltoztatta az életem és számos dologban, amiben akkor még bizonytalan voltam, ő megerősített! Ott volt velem jóban rosszban és nyilván ez igaz a mai napig! A 3. filmes dolgokat betudom az írók hibájának, az ott tényleg nem Fogatlan! Próbáltam keresni nagyítóval, de csak nyomokban találtam az igazi énjét… Nálam semmit nem von le az érdemeiből és ha valaki, én eléggé tudom kicsoda is ő és mi az, ami meg nem! (Mégha a mai napig nem ismertem még ki őt így se teljesen…) Jobb személlyé tett és még sorolhatnám sokáig… Köszönöm Fogatlan, nem tudom Neked eléggé megköszönni Pajti! Ki vagy te számomra? Te vagy a mindenem, te vagy az ÉLETEM!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése